Çatalca’da salam, sucuk gibi işlenmiş gıda üreten Polonez fabrikasında sendikalaşma mücadelesi veren işçiler direnişte. A101, Bim, Migros ve Dominos gibi markalara üretim yapan Polonez’de çalışan yaklaşık 360 işçinin 150’den fazlası kadın işçilerden oluşuyor.
Fazla mesai, düşük maaşlar, kötü çalışma koşulları ve kadın işçilere yönelik aşağılayıcı tavırlar sebebiyle sendika üyesi olmaya karar veren işçiler ilk önce yaklaşık 15 kişi Türk-İş’e bağlı Tek Gıda-İş sendikasında örgütlendi. Ağırlıklı kadınlardan oluşan bu işçiler bir gecede 360 işçinin yaklaşık 280 tanesini örgütlediler. Patronun sendikalaşmaya cevabı ise her zamanki gibi işten çıkarma oldu. İlk işten çıkarılan 13 işçi için, fabrikada çalışan arkadaşları iş yavaşlatma ve iş durdurma gibi eylemler gerçekleştirdiler. Bir yandan eylemler devam ederken sendika düşmanı işveren 100’e yakın işçiyi daha işten çıkardı.
Kadın işçiler çoğunlukla paketleme bölümünde çalışırken erkek işçiler üretimde çalışıyor. Kadınlar istenilen paketleme miktarını yapabilmek için pazar günleri dahi çalıştıklarını, hafta içi de zorunlu fazla mesaiye kaldıklarını ancak fazla mesainin karşılığını alamadıklarını ifade ediyor. Fazla mesaiye kalmak istemediklerinde ise tutanak tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarını belirtiyorlar. Ayrıca kadın işçiler ustaların ve yönetimin aşağılayıcı tavırlarıyla sıklıkla yüz yüze geliyorlar. Polonez’de koşullar o kadar zorlayıcı ki bir gecede 360 işçinin 280’ini örgütleyen kadın işçiler işverenin her türlü önlem ve baskısına rağmen direnişlerini sürdürüyor.
Geçtiğimiz hafta fabrikaya kaçak işçi sokmaya çalışan patrona geçit vermeyen işçiler, polisin biber gazlı saldırısına rağmen kaçak işçileri taşıyan servisleri fabrikaya sokmamayı başardı. Patronun imdadına yetişen devlet ve kolluk kuvvetleri ise fabrika yolunun yukarısına, işçilerin direniş alanına gelmesini engellemek adına barikatlar kurdu. Kaçak işçileri fabrikaya sokmak için arka kapı inşaatına başlayan patrona karşı işçiler tarlalardan dolanarak barikatı aşmayı başardı. Ancak burada da polisin saldırısına maruz kalan işçiler toplanarak Çatalca Kaymakamlığına doğru yürüyüşe geçtiler. Sabaha kadar Kaymakamlık önünde gerçekleştirdikleri oturma eyleminden sonra kaymakamla görüşen işçi ve sendika temsilcileri bu görüşmeden de bir sonuç alamadıklarını, kaymakamın polis tehdidiyle karşılaştıklarını ifade etti. Ancak işçilerin kararlılığının farkına varan kaymakam geri adım attı ve işçilerle görüşmeye devam etti. Valiliğin de devreye girdiği süreçte işçiler patron ve kolluk kuvvetlerine de geri adım attırarak fabrika önündeki direniş alanını tekrar kazandılar. Fabrikaya müfettişler gönderildi ve sendikayı şimdiye kadar tanımayan patrona sendikayla görüşmesi için baskı kuruluyor.
Düşük ücretler ve kötü çalışma koşullarına karşı başlattıkları sendikalaşma mücadelesinde yalnızca patrona karşı değil ama aynı zamanda devlete ve onun kolluk kuvvetlerine karşı da direnen Polonez işçileri, kararlı duruşları sayesinde direnişlerini başarılarıyla sürdürüyor ve tüm işçi sınıfının ve emek dostlarının dayanışmasını bekliyorlar.